Què és

El Mapa de la Censura és una iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat –impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils– que, des de l’any 2015, recull incidents que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir la llibertat d’expressió o el dret a la informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.

Els incidents recollits parteixen d’informacions dels mitjans de comunicació, del contacte directe de l’equip de Mèdia.cat amb professionals que haurien estat agredits, intimidats, pressionats o censurats o bé de les informacions que els protagonistes o testimonis n’han publicat a les xarxes socials. Després de verificar cadascun dels casos detectats, l’equip de Mèdia.cat n’elabora una fitxa per al Mapa de la Censura i geolocalitza el lloc on ha tingut l’incident.

Els casos recollits es classifiquen en categories establertes d’acord amb organitzacions i entitats especialitzades i estan adaptades de les que empra el projecte internacional Index of Censorship, que des de 1972 monitora les restriccions a les llibertats d’expressió i informació.

El Mapa de la Censura s’inspira en el projecte europeu Mapping media freedom, que identifica limitacions, amenaces i violacions contra periodistes en 43 països.

Mèdia.cat disposa de diversos canals on periodistes i ciutadans poden comunicar situacions susceptibles d’aparèixer al Mapa: els comptes de Twitter i Facebook i el correu electrònic mapacensura@media.cat. Però a més, la mateixa pàgina web compta amb un formulari per denunciar incidents, com a afectat o testimoni.