Inici Anàlisis

Anàlisis

Aquest informe es basa en les dades recollides en el Mapa de la Censura als Països Catalans durant el 2019. La informació que s’hi recull està basada en aquells fets o denúncies publicades tant a través dels mitjans de comunicació com de les xarxes socials —posteriorment verificades—, i, en menor mesura, en altres fonts, com sentències o lleis. Totes estan puntualment reforçades amb els enllaços a les fonts originals corresponents. En alguns casos, la denúncia ha arribat directament a l’equip de Mèdia.cat per part de professionals que haurien estat agredits, intimidats, pressionats o censurats.

Catalunya i l’Estat espanyol han viscut amb excepcionalitat les setmanes prèvies i posteriors a l’1 d’octubre de 2017 (1-O), dia en què la Generalitat va convocar la ciutadania catalana a un referèndum d’autodeterminació suspès pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern central. El context polític i social ha afectat, també, la capacitat i la llibertat dels periodistes i dels mitjans de comunicació per fer la seva feina.

Es tracta de casos que inclouen des d’agressions, amenaces o intimidacions a periodistes fins a crítiques dels professionals a la censura imposada pels mitjans en què treballen, passant per denúncies a periodistes o a mitjans. També s’han recollit possibles restriccions a les llibertats d’expressió o d’informació de la ciutadania en relació amb la seva participació social o política.

Amb el present informe, que sistematitza i documenta aquest centenar de casos registrats al Mapa de la censura, el Grup de Periodistes Ramon Barnils vol posar sobre la taula que l’actuació de diversos poders de l’Estat espanyol per impedir l’1-O i la situació generada entorn d’aquests fets pot estar inhibint la tasca periodística i restringint la llibertat d’expressió i d’informació dels periodistes i de tota la ciutadania. L’informe pretén alertar l’opinió pública sobre aquests casos, denunciar la possible vulneració de drets i contribuir que es garanteixin en el futur. Amb aquest objectiu, el Grup Barnils farà arribar l’informe a organismes que treballen en la defensa de les llibertats d’informació i d’expressió a escala nacional i internacional.